Croissant

Croissant

Se întâmplă ca uneori să ne începem dimineața cu un croissant și o ceașcă de cafea, ca un prim pas către o nouă zi plină la sfârșitul căreia ne dorim să ieșim victorioși. Și încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au sărbătorit victoriile cu gesturi mai mult sau mai puțin grandioase. Poveștile spun că în 1683, în urma unei victorii răsunătoare a austriecilor împotriva otomanilor, patiserii vienezi au sărbătorit  succesul cu un deliciu comestibil: kipferl, un foietaj în formă de semilună asemeni simbolului de pe steagul otoman. Ce nu știau ei atunci este că acum, mai bine de 300 de ani mai târziu croissantul, un foietaj inspirat de kipferl, va deveni recunoscut și savurat de sute de milioane de oameni de pretutindeni.

Această rețetă de croissant este una care necesită exercițiu și nu este un succes garantat de la prima încercare. Deși timpul necesar pentru gătirea croissantului este unul lung, satisfacția de la final și șansa de a-l savura este o răsplată pe măsură.
♥ INGREDIENTE
Aluat
600 g făină albă (500 pentru aluat și 100 pentru suprafața de lucru)
140 ml apă
140 ml lapte
55 g zahar pudră
40 g unt 82% grăsime moale
7g drojdie instant
12 g de sare
280 g unt 82% grăsime rece pentru laminare
Alte ingrediente
1 ou

1 linguriță de apă




♥ MOD DE PREPARARE
♥ Ziua 1
• Se pun într-un vas toate ingredientele pentru aluat și se frământă timp de 3 minute
• Formați un disc, nu o minge, înveliți-o în folie de plastic și puneți-l la frigider până în ziua următoare

♥ Ziua 2
Laminarea aluatului
Pasul 1
• Se taie untul rece (direct din frigider) pe lungime, în bucăți de 1,25 cm grosime
• Aranjăm bucățile de unt pe hârtie de copt pentru a forma un pătrat de aproximativ 15 x 15 cm.
• Se acoperă untul cu un alt strat de hârtie de copt și cu ajutorul sucitorului întindeți untul până când are forma unui pătrat de aproximativ 19 x 19 cm
• Puneți foaia de unt la frigider
Pasul 2
• Presărați făină pe suprafața de lucru pentru a preveni alipirea aluatului
• Luați aluatul din frigider, îl întindeți, puneți deasupra lui lui foaia de unt și împachetați asemenea unui plic
• Cu ajutorul sucitorului formați un dreptunghi de 20 x 60 cm
• Împachetați aluatul în 3, dinspre margini spre centru
• Înveliți în folie de plastic și lăsați la frigider pentru 30 de minute
• Scoateți aluatul din frigider și repetăm pașii anteriori, cu precizarea că întoarcem aluatul 90 de grade față de prima împachetare
• Înveliți în folie de plastic și lăsați la frigider pentru 30 de minute
• Repetăm iar pașii anteriori și la ultima împachetare aluatul va avea 27 de straturi
• Înveliți în folie de plastic și lăsați la frigider peste noapte

♥ Ziua 3
Divizarea aluatului
• Luați aluatul din frigider și puneți făină pe suprafața de lucru
• Întindeți aluatulu într-o fâșie îngustă de 20 cm și lungă de 110 cm
Atunci când aluatul refuză să se întindă, mai lasați să se odihnească în frigider, altfel veți strica cele două zile de muncă!
• Marcați aluatul la intervale 12,5 cm pe lungime
• Tăiați pe diagonală, cu ajutorul unei role de pizza, pentru a forma triunghiuri
• Alungiți puțin triunghiul
• Rulați triunghiurile și veți obține forma croissantului
• Amestecăm oul cu o lingură de apă până se omogenizează
• Punem croissantele în tavă, pe hârtie de copt, și le ungem cu ou
Încălziți cuptorul la 200 de grade C și puneți crossantele pentru 18-20 de minute la cuptor.

 

Noi știm că un croissant merge foarte bine lângă un latte a cărui rețetă o găsiți aici!

Croissant Croissant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *