Tort Charlotte cu mure

Tort Charlotte cu mure

A venit iar acea perioadă din an în care încep aniversările în familie. Și la noi se lasă cu festin. Nu ca în povești, 3 zile și 3 nopți, dar tot este ceva de basm. Dacă anul trecut am făcut cheesecake cu vișine, anul acesta ne-am întrecut pe noi și am făcut ceva mai delicios de-atât. Am făcut tort Charlotte cu mure. Pentru că atunci când vine vorba de gătit, suntem curajoși și ne place să încercăm deserturi noi. Și dacă noi ne-am răsfățat, de ce să nu vă răsfățați și voi cu așa un desert? Vă spun pe cuvânt că mousse-ul de mure e ceva nemaipomenit!

 INGREDIENTE

Blat

4 ouă mari
80 g făină
30 g amidon
jumătate plic praf de copt
200 g pișcoturi
4 linguri de gem de mure/fructe de pădure

Mousse

300 g mure
110 g zahăr
40 ml zeamă de lămâie
1 plic gelatină
750 ml frișcă (min 30% grăsime)
120 g zahăr pudră

Sirop

250 ml apă
20 ml lămâie
20 g zahăr

Ornat

Mure, frunze de mentă și fulgi de migdale




  MOD DE PREPARARE

BLAT

  • Se încălzește cuptorul la 180 ° C
  • În castronul de mixer se  bat 4 ouă timp de 1 minut. Se adaugă treptat  zahărul și se bate panâ se ingroașă și crește în volum de 3-4 ori.
  • Se combină amestecul de făină și amidon cu  praful de copt, apoi se cerne făina peste ouăle bătute.
  • Se pune compoziția într-o tavă rotundă și se coace la 180 ° C timp de 23-25 de minute sau până când partea de sus este de culoare aurie
  • Odată ce este scoasă din cuptor, se scoate din forma de tort și se lasă să se răcească la temperatura camerei. După ce s-a răcit se taie pe jumătate.

CREMA

  • Într-o tigaie se pun la foc mic murele și zahărul, amestecând ocazional până ce amestecul are consistența unui gem
  • Luați de pe foc și strecurați fructele printr-o sită deasă (pot fi apăsate cu o lingură pentru a obține tot siropul din ele)
  • Peste siropul obținut se pune sucul de lămâie și gelatina, după care se pune iar pe foc mic până se dizolvă gelatina.
  • Luați de pe foc și lăsați compoziția să se răcească la temperatura camerei.
  • Bateți frișca cu zahărul pudră. 1/4 din frișcă va fi folosită pentru decor, deci o putem pune în punga pentru icing și o lăsăm la frigider
  • Siropul de mure, odată răcit (nu lăsați prea mult pentru a nu deveni gelatinos, altfel nu îl veți mai putea folosi), este amestecat cu frișca și așa vom obține mousse-ul de mure.

SIROP

  • Se amestecă apă  călduță cu zahărul și zeama de lămâie

ASAMBLARE

  • Va trebui să tăiați 1,5 cm din marginea blatului și tot 1,5 cm din pișcoturi (pe lungimea acestora)
  • Pe forma rotundă detașabilă în care ați copt blatul veți asambla tortul
  • Se așează prima jumătate de bat iar pe margine se vor aranja pișcoturile înmuiate cu partea exterioară în 1/3 din sirop
  • Cu o pensulă întindem jumătate din siropul rămas peste blat
  • Se întind 2 linguri de gem iar apoi ½ din mousse peste blatul din interiorul formei rotunde
  • Peste mousse se pune al doilea strat de blat și acesta va fi acoperit cu 2 linguri de gem și apoi cu mosse-ul rămas
  • Va râmâne doar să decorați cu frișcă, mure, frunze de mentă și fulgi de migdale
  • Se acoperă cu folie de plastic și se lasă la frigider minim 3 ore (sau o puteți lăsa peste noapte). De abia atunci veți putea scoate tortul din forma rotundă.

tort charlotte cu mure tort charlotte cu mure tort charlotte cu mure tort charlotte cu mure


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *