Tartă cu struguri

Tartă cu struguri

S-au făcut și strugurii! Nu știm ce o să facem la iarnă, când fructele proaspete din grădină vor fi rămas de mult în urmă, dar știm că acum profităm de fiecare bunătate culeasă. Mă amuz gândindu-mă cum Dragoș amesteca în struguri, pe foc, și îmi spunea că îi e poftă de must. Ce-i drept, sunt atât de parfumați strugurii că îți zboară gândul imediat la must. Sau la un pahar de vin bun. Înarmați cu multă pasiune, am făcut o treabă, zicem noi, pe cinste cu această tartă cu struguri. O nebunie de gust pentru fiecare papilă de pe limbă! Dar vă lăsăm și pe voi să încercați.



 INGREDIENTE

Pentru blat

 160 g de făină albă de grâu

30 g de cacao

60 g zahăr pudră

100 g unt, rece

1 ou

praf de sare

Pentru cremă

 250 g mascarpone

200 g frișcă lichidă 30% grăsime

3 linguri de zahăr pudră

1 linguriță esență de vanilie

Pentru topping

300 ml suc de struguri( pentru a obține 300 ml de suc noi am folosit aproximativ 1 kg struguri pe care i-am pus la fiert 30 de minute, fără zahăr)

1 plic de gelatină
20-25 boabe de struguri



 MOD DE PREPARARE

ALUAT

  • Într-un bol se amestecă făina, cacao  și untul
  • Se adaugă oul, zahărul, sarea și se mixează 2-3 minute. Se modelează aluatul sub forma unei mingi și se învelește în folie de plastic. Se lasă la frigider timp de min 60 minute
  • O formă de tartă cu diametrul de 26 de cm se unge bine cu unt
  • După ce scoateți aluatul din frigider îl întindeți cu ajutorul unui făcăleț. Aluatul trebuie să aibe circa 3 mm grosime
  • Se pune aluatul în forma de tartă și se mai lasă la frigider 30 de minute
  • Se încălzește cuptorul la 220 °C, dar în momentul adăugării aluatului de tartă, temperatura se reduce la 200 ° C
  • Peste aluatul întins în tavă va trebui să puneți hârtie de copt și aproximativ 300-400 g de orez (deși poate să pară ciudat, greutatea orezului va împiedica tarta să crească neuniform și va absorbi surplusul de unt)
  • Se coace 15 minute, iar după aceea îndepărtați hârtia și orezul și mai coaceți încă 10 minute
  • Se lasă la răcit

CREMA

  • Într-un castron, se mixează brânza mascarpone împreună cu frișca. Când amestecul se omogenizează se adaugă și zahărul pudră

TOPPING

  • Plicul de gelatină se amestecă cu 100 ml apă și se lasă să stea 10 minute
  • Sucul de struguri se pune la foc mic (ATENȚIE: nu trebuie să atingă punctul de fierbere!)
  • În suc se adaugă gelatina și se amestecă până când aceasta se topește
  • Se lasă la răcit aproximativ 30 de minute

ASAMBLARE

  • Se întinde crema peste blatul de tartă
  • Se toarnă sucul cu gelatină peste și se împrăștie și boabele de  struguri
  • Se lasă la frigider timp de 6-8 h



tarta cu struguri




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *