Cozonac cu mac

Cozonac cu mac

Se simte deja în atmosfera dimprejur de vreo câteva zile încoace: vine Crăciunul. Noi ne pregătim pentru el cum știm mai bine: gătim deserturi! Am început cu mult prea cunoscuta și familiara turtă dulce, pentru că o știm cu toții și ne place tuturor. A venit rândul unui alt desert, cel puțin la fel de bun și de popular: cozonac cu mac. Nu știu voi, dar eu când simt mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor, încep să visez. Și așa cum brazii au magia lor, așa și cozonacul ”parcă are alt gust” și ”parcă e mai bun” în această perioadă. Vă spunem că nouă ne-a ieșit un cozonac cu mac de nota 10. Rămâne să încercați și voi.



 INGREDIENTE

Pentru aluat

400 g  făină albă

1 plic de drojdie uscată

50 g zahăr pudră

coaja de la 1 lămâie

100 ml lapte călduț

3 ouă mari

150 g unt, la temperatura camerei

½ linguriță sare

Pentru umplutură

200-250 g semințe de mac

100 g zahăr pudră ( dacă doriți, puteți mări cantitatea de zahăr)

coaja sau zeama de la o lămâie

100 ml lapte

100 g unt

1 lingură esență de vanilie

Pentru glazura

100 g ciocolată albă

50 ml lapte

1 linguriță esență de vanilie



  MOD DE PREPARARE

ALUAT

  • Se combină făina, drojdia, zahărul, laptele, ouăle împreună cu ½ linguriță sare
  • Se amestecă compoziția cu mâinile timp de 10 minute – aluatul va fi destul de lipicios în această etapă
  • Se adaugă untul, puțin câte puțin, se amestecă după fiecare pas, până când acesta este pe deplin încorporat
  • Se învelește în folie de plastic și se transferă la frigider, se lasă peste noapte, aproximativ 12-14 h

UMPLUTURA

  • Laptele se pune la fiert împreună cu zahărul, când acesta dă primul clocot se adaugă și semințele de mac
  • Se fierbe până când compoziția devine omogenă și se îngroașă
  • Se adaugă untul, esența de vanilie și coaja/zeama de lămâie. Se amestecă energic
  • Compoziția se lasă la răcit

GLAZURA

  • Glazura se prăgătește doar după ce prăjitura a fost scoasă din cuptor și s-a răcit
  • Ciocolata, laptele și esența se pun într-o cratiță la foc mic până când ciocolata se topește și se obține o compoziție omogenă

 ASAMBLARE

  • Aluatul trebuie scos din frigider cu cel mult 5 minute înainte de utilizare
  • Cu ajutorul unui făcăleț, întindeți alutul într-un dreptunghi, aproximativ 35 x 45 cm, apoi puneți pe toată suprafața compoziția cu mac
  • Pornind din lateral , alatul trebuie rulat destul de strâns
  • Ungeți o tavă rotundă cu unt și puneți cu grijă compoziția în ea
  • Se lasă să mai crească timp de 30-40 minute la temperatura camerei
  • Se încălzește cuptorul la 180 ° C și se coace timp de 35-45 de minute până se rumenește
  • Se scoate din cuptor și se lasă la răcit minim, 30 minute
  • Se acoperă cu glazura de ciocolată albă





cozonac cu maccozonac cu maccozonac cu maccozonac cu maccozonac cu mac




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *