Tort cu fistic, ricotta și căpșuni

Tort cu fistic, ricotta și căpșuni

De 1 mai l-am sărbătorit pe tatăl Dianei. Bineînțeles, de grătar s-a ocupat el și a ieșit un ospăț pe cinste. Desertul l-am făcut noi. Ați văzut deja poze cu tortul și vă spunem sigur că și noi abia am așteptat să îl scoatem de la frigider și să îl gustăm. Ideea pentru tort ne-a venit pe neașteptate, de la un desert mâncat recent în oraș (în cazul în care sunteți curioși este vorba despre cannoli cu ricotta). Pentru că sezonul căpșunilor a început, am hotărât să le includem și pe ele în rețeta noastră, iar ca să îi dăm încă un strop de culoare, am ales și fisticul. Rezultatul final, așa cum o arată și pozele, a fost unul pe cinste. Invitații noștri au fost și ei încântați de al nostru tort cu fistic, ricotta și căpșuni.



Ingrediente

300g făină albă

1 praf de copt

5 ouă

200g unt

350g lapte bătut

2 lingurițe esență de vanilie

100g fistic fără coajă

300g zahăr brun

1 linguriță de sare

500g ricotta

175g zahăr pudră

3 plicuri de zahăr vanilinat

200ml frișcă

250g căpșuni + căpșuni pentru decor



Mod de preparare

Pasul 1

  • Încălziți cuptorul la 180 grade C
  • Într-un bol se amestecă făina, praful de copt și sarea
  • Într-un alt bol mare mixați untul împreună cu zahărul brun și esența de vanilie până când compoziția devine omogenă
  • Se adaugă ouăle, unul câte unul, și se mixează în continuare
  • Făina se adaugă și ea treptat, alternativ cu laptele bătut, la viteză mică până se combină
  • Fisticul se macină cu mașina de măcinat nucă și se adaugă compoziției, până când aceasta se omogenizează
  • Într-o tavă rotundă punem hârtie de copt și punem jumătate de compoziție și se pune la cuptor pentru 23-25 de minute
  • Repetăm pasul anterior pentru cealaltă parte de compoziție
  • Se scoate de la cuptor și se lasă la răcit

Pasul 2

  • Într-un bol mixați ricotta cu zahărul pudră și zahărul vanilinat până când are consistența unei creme pufoase
  • Într-un alt bol mixați frișca până face vârfuri
  • Adăugați treptat frișca în bolul cu ricotta și mixați la viteză mică
  • După ce ați adăugat toată frișca și compoziția este omogenă, puneți cca o treime din cremă deoparte
  • Căpșunii trebuie spălați și tăiați (noi i-am tăiat în patru) și lăsați să se scurgă apa din ei, după care îi adăugăm peste cremă și amestecăm ușor cu o lingură

Pasul 3

  • După ce blaturile s-au răcit, trecem la asamblare
  • Punem un blat pe suportul de tort, punem crema cu căpșuni peste și încercăm să o nivelăm
  • Peste cremă punem al doilea blat. Crema pusă deoparte o punem peste al doilea blat și o nivelăm cu o spatulă
  • Rămâne doar să decorați cu căpșuni după propriul plac.




Tort cu fistic, ricotta și căpșuni Tort cu fistic, ricotta și căpșuni
Tort cu fistic, ricotta și căpșuni



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *