Tort cu mousse de ciocolată și caramel sărat

Tort cu mousse de ciocolată și caramel sărat

Diana își aniversează ziua de naștere în mijlocul verii. Mijloc. Chiar acolo. 16 iulie. Iar eu și bunica Dianei ne aniversăm ziua de naștere în aceeași zi, la sfârșitul verii. Da, vara asta chiar a trecut parcă pe nevăzute. Pentru că Diana va fi plecată timp de 3 săptămâni, am sărbătorit evenimentul în weekend. Am căzut de acord cu ea că pentru ziua ei își alege singură tortul, iar pentru ziua mea îmi aleg singur tortul. Așa se face că decizia a fost să facem tort cu mousse de ciocolată și caramel sărat. Salivam cu gândul la el și când l-am gustat a fost de-a dreptul divin!



Ingrediente

Blat

60 g unt

110 g zahăr tos

60 g smântână

1/2 linguriță esență de vanilie

2 albușuri de ou

85 g făină

40 g pudră de cacao

60 ml lapte

2 linguri apă

1 1/2 linguriță praf de copt

1/4 linguriță sare

Mousse ciocolată albă

260 g ciocolată albă

500 ml frișcă lichidă

1 1/2 plic de gelatină

100 ml apă

Mousse ciocolată neagră

260 g ciocolată neagră

500 ml frișcă lichidă

100 ml apă

Topping de caramel sărat

400 g zahăr tos

170 g unt la temperatura camerei

230 ml frișcă lichidă

1 linguriță de sare

Decor

30-50 g caju



Mod de preparare

Blat

  • Preîncălziți cuptorul la 180 °C.
  • Într-un bol mixați untul cu zahărul până când acesta se topește și compoziția devine pufoasă.
  • Adăugați smântâna și esența de vanilie. După ce astea s-au încorporat mixați și albușurile de ou.
  • Urmează să adăugați toate îngredientele uscate.
  • La final adăugați laptele și cele 2 linguri de apă și mai mixați 1-2 minute.
  • Coaceți blatul timp de aproximativ 20 de minute.
  • Lăsați blatul să se răcească complet.
  • După ce s-a răcit se însiropează cu apă cu zahăr și esență de vanilie (aproximativ 50 ml sirop).

Mousse de ciocolată neagră

  • Ciocolata se mărunțește.
  • Gelatina se hidratează cu 100 ml de apă. Se lasă deoparte 10 minute.
  • 180 ml de frișcă se încălzesc în cuptorul cu microunde.
  • Ciocolata se adaugă în frișca încălzită și se amestecă până când aceasta se topește. Se lasă la răcit.
  • Frișca rămasă (320 ml) se mixează.
  • Gelatina se topește pe bain-marie.
  • Ciocolată se amestecă cu frișca și gelatina. Toată compoziția se pune peste blat. Se dă la frigider pentru 3 h.

Mousse de ciocolată albă

  • Ciocolata se mărunțește.
  • Gelatina se hidratează cu 100 ml de apă. Se lasă deoparte 10 minute.
  • 180 ml de frișcă se încălzesc în cuptorul cu microunde.
  • Ciocolata se adaugă în frișca încălzită și se amestecă până când aceasta se topește. Se lasă la răcit.
  • Frișca rămasă (320 ml) se mixează.
  • Gelatina se topește pe bain-marie.
  • Ciocolată se amestecă cu frișca și gelatina. Toată compoziția se pune peste mousseul de ciocolată neagră și se mai lasă încă 3 h la frigider.

Topping de caramel sărat

  • Zahărul se pune într-o oală la topit, la foc mediu, până când capătă o culoare maronie.
  • Untul se taie bucăți și se adaugă peste zahărul topit. Se lasă pe foc până când începe să facă bule.
  • Compoziția se ia de pe foc iar în aceasta se amestecă viguros frișca.
  • Se lasă la răcit apoi se dă la frigider pentru 1h.

Asamblare

  • Toppingul de caramel se pune peste mousse-ul de ciocolată albă.
  • Se decoreză cu nucă caju mărunțită.





caramel sărat, tort, mousse de ciocolată caramel sărat, tort, mousse de ciocolată caramel sărat, tort, mousse de ciocolată caramel sărat, tort, mousse de ciocolată



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *