Tort Tiramisu

Tort Tiramisu

Aniversările sunt mereu un prilej foarte bun pentru a face deserturi. Asta nu înseamnă că nu găsim scuză să facem o prăjitură chiar și într-o seară de miercuri la ora 23. Doar că atunci când sărbătorim ceva este mult mai plauzibil să facem un tort. Dianei îi era poftă de tiramisu (ce-i drept, ultimul tiramisu l-am făcut în scurta vacanță de Paști, la Maramureș), așa că am zis să încercăm să îl facem altfel. Povestea o știți: cumpărături, pregătire și apoi…tadam: prăjitură! Cam așa este și tortul Tiramisu: magic!



Ingrediente

Blat

6 ouă
2 lingurițe esență de vanilie
200 g zahăr tos
130 g făină
1/2 praf de copt
60 unt topit
350 ml cafea espresso
20 g zahăr pudră

Cremă de mascarpone

4 gălbenușuri de ouă
100 g zahăr tos
1 linguriță esență de vanilie
500 g cremă de brânză mascarpone
250 ml frișcă lichidă 32%

Frosting de frișcă

180 g cremă de brânză Philadelphia
550 ml frișcă lichidă 32%
100 g zahăr pudră
2 linguri pudră de cacao



Mod de preparare

Blat

  • Preîncălziți cuptorul la 180°C.
  • Pregătiți 3 tăvi de tort cu diametru de 26 cm și tapetați-le cu hârtie de copt.
  • Într-un bol mare mixați ouăle, esența de vanilie și untul la viteză mare până când devin pufoase și se triplează în volum (aproximativ 10-12 minute).
  • Adăugați treptat făină și praful de copt, mixați până când aceasta se încorporează.
  • Amestecați și untul. Compoziția obținută se împarte în 3 și se transferă în formele de copt.
  • Coaceți timp de 18-20 minute sau până când o scobitoare inserată în centrul blatului iese curată. Se lasă să se răcească complet.

Sirop

  • Cafeaua espresso se amestecă cu zahărul pudră.

Crema de brânză mascarpone

  • Într-un vas mediu, așezat pe bain-marie , se amestecă gălbenușurile de ou, zahărul și esența de vanilie până se îngroașă și se dublează în volum.
  • Vasul se îndepărtează de pe sursa de căldură și compoziția se lasă la răcit.  După ce s-a răcit, se amestecă brânza mascarpone.
  • Frișca mixată într-un vas separat se combină cu compoziția de brânză.

Frosting de frișcă

  • Brânza Philadelphia se mixează cu  zahărul  pudră într-un bol.
  • Frișca mixată într-un vas separat se combină cu compoziția de brânză.

Asamblare

  • Fiecare blat se insiropează cu siropul de cafea (încercați să distribuiți siropul în cantități egale pe fiecare blat de tort).
  • Crema de mascarpone se împarte în 2 jumătăți egale și se pune pe peste primele două blaturi.
  • Tortul se îmbracă în frostingul de frișcă și se decorează cu pudra de cacao.




tort tiramisu tort tiramisu tort tiramisu tort tiramisu



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *