Plăcintă cu dovleac

Plăcintă cu dovleac

Am făcut pumpkin spice latte și ne-am deschis apetitul pentru deserturi cu dovleac. Așa că am făcut plăcintă cu dovleac. Îmi amintesc cum, încă de când eram mică, bunica îmi făcea plăcintă cu dovleac și o mâncam cu așa o poftă. Mereu mi s-a părut un desert delicios. Dragoș, în schimb, îmi spune că singurele lui experiențe cu dovleacul erau când mama lui făcea supă de dovleac (nu e desert, ce-i drept) și pur și simplu i se părea dezgustătoare (cu siguranță nu era, dar așa e când ești un copil care nu mănâncă supe sau ciorbe). Chiar dacă e mofturos uneori, de data aceasta i-a plăcut plăcinta cu dovleac. Vă lăsăm să încercați și voi!




Ingrediente

Aluat

300 g făină

2 gălbenușuri de ou

150 g unt rece 82% grăsime

100 g zahăr

1/2 linguriță sare

1/2 linguriță praf de copt

Umplutura

430 g piure de dovleac*

1 ou

3 gălbenușuri

160 g zahăr brun

40 g zahăr tos

2 linguri cu vârf de făină

110 g lapte praf

200 ml apă

1/2 linguriță sare

1 linguriță scorțișoară

1 linguriță ghimbir ras

1/2 linguriță  nucșoară

1/2 linguriță cuișoare

1/8 linguriță piper negru

*Piureul de dovleac

  • Cuptorul se preîncălzește la 180°C.
  • Dovleacul se taie  în pătrate mari și se curăță de semințe.
  • Se dă la cuptor pentru aproximativ 50 de minute. Atunci când înțepați dovleacul cu o furculiță acesta trebuie să fie moale.
  • Cu ajutorul unei linguri desprindem pulpa de coajă.
  • Pulpa va fi blenduită pentru a obține un piure cremos.




Mod de preparare

Aluat

  • Untul se mixează la viteză mare cu zahărul, aproximativ 5 minute, apoi se adaugă gălbenușurile.
  • Făina amestecată cu praful de copt și sarea se adaugă treptat.
  • Aluatul se lasă la frigider 60 de minute.
  • Cuptorul se preîncălzește la 180°C.
  • Pentru coacere noi am folosit o tavă de tartă cu diametrul de 27 cm și înălțimea de 3,5 cm.
  • Aluatul se întinde bine în tavă. Peste acesta punem o hârtie de copt și o cantitate de aproximativ 200 g de orez pentru a împiedica umflarea aluatului.
  • Se dă la cuptor pentru 15 minute iar între timp se prepară umplutura.

Umplutura

  • Ouăle se mixează la viteză mare cu zahărul.
  • Se adaugă făina, laptele praf, apa, piureul de dovleac și toate condimentele.
  • Se scoate aluatul din cuptor, se îndepărtează hârtia de copt și orezul. Se toarnă peste acesta umplutura și se mai lasă la cuptor aproximativ 50 de minute sau până când umplutura capătă compoziția unei budinci tari.
  • Se lasă la răcit și se servește cu frișcă.





plăcintă cu dovleac plăcintă cu dovleac plăcintă cu dovleac plăcintă cu dovleac



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *