Cremeș

Cremeș

Această postare este puțin altfel, în ideea în care nu este o rețetă făcută de noi, ci de mama (Dragoș la tastatură). Acest cremeș fantastic a fost făcut de ea, noi doar îi facem reclamă.

Îmi amintesc încă de când eram mic că mama făcea prăjitură în fiecare weekend. Ce să mai zic de sărbători, când făcea prăjituri și pentru alții (cu zecile și într-un caz singular chiar peste 100). Cred că e cât se poate de clar de unde a fost insuflată pasiunea pentru prăjituri și pentru dulce. Mă amuz când îmi amintesc cum de fiecare dată când mergea împreună cu tata la vreo nuntă sau vreun botez și gusta vreo prăjitură ce îi plăcea, imediat cerea și rețeta. De îndată ce ajungea acasă era musai să o facă și ea. Când stai la sat, lucrurile se răspândesc foarte repede (Facebook mai are până să ajungă ”gura satului”), iar mama a ajuns cunoscută de ani de zile ca fiind o bună ”socăciță” (nu știu dacă v-am mai spus, dar ”socăcița” este femeia care se ocupă de mâncare și de prăjituri). Ei bine, dintre toate zecile de rețete diferite de prăjituri făcute de mama, preferata mea a rămas și acum cremeș (sau cum am aflat mai târziu că i se mai spune prin alte locuri: cremșnit, crempită etc). Așa că nu vă mai spun multe și vă las cu una din cele mai bune prăjituri (și cea mai bună rețetă de cremeș) pe care le veți gusta vreodată!

P.S. Promit că mai postăm și alte rețete de-ale ei.




Ingrediente

Foile

  • 2 ouă
  • 3 linguri de smântână
  • 500 g făină
  • un vârf de sare
  • 100 ml ulei

Crema

  • 1 l lapte
  • 5 ouă
  • 200 g zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 1 budincă de vanilie
  • 4 linguri de făină




Mod de preparare

Foile

  • 100 g făină se amestecă împreună cu uleiul și sarea pentru a obține o pastă.
  • Ouăle și smântâna se amestecă împreună cu 400 g de făină până ce obținem un aluat.
  • Aluatul obținut se întinde ca o foaie subțire (precum cea de tăiței) și se unge cu pasta de făină.
  • Rulăm aluatul și îl tăiem în două bucăți egale.
  • Cele două bucăți de aluat se întind pe dosul unei tăvi de prăjitură și se coc până se rumenesc.

Crema

  • Se pun la fiert 800 ml lapte.
  • Ouăle se separă.
  • Albușurile se bat spumă cu 100 g de zahăr și cu cele 3 plicuri de zahăr vanilat.
  • Gălbenușurile se amestecă cu 100 g de zahăr până când au o consistență spumoasă.
  • Făina și budinca se amestecă cu 100 ml de lapte într-o pastă groasă. Avem grija ca aceasta să nu aibă cocoloașe, după care se mai adaugă 100 ml de lapte pentru a subția pasta.
  • Când laptele a fiert, turnăm în el compoziția de făină cu budincă și amestecăm.
  • După ce dă două clocote se adaugă și gălbenușurile.
  • Se amestecă până când dă iar două clocote după care se ia de pe foc, se adaugă spuma de albuș și se amestecă energic până ce compoziția se omogenizează.
  • Observație: așa cum voi scrie mai jos – crema se pune fierbinte peste foaie!

Montare

  • Într-o tavă se pune folie de plastic (nu vrem ca foile și crema să prindă gust de tavă).
  • Punem una din foi și deasupra ei se toarnă crema fierbinte, iar peste cremă punem și cealaltă foaie.
  • Se lasă la rece.
  • După ce s-a răcit, se pudrează cu zahăr pudră.




cremeș cremeș cremeș cremeșcremeș



2 Comments

Add Yours
  1. 1
    Mica

    Wow! Ce simplu de facut sunt foile! Ma asteptam la procedeu complicat 🙂
    Intreab-o te rog pe mama daca aceste foi merg sa faci din ele strudel sau placinta.
    caut demult o reteta de placinta care sa aiba foile asa sau cel putin pe aproape 🙂
    Felcitari mamei!

    • 2
      loveforspices

      Bună, Mica! Îmi pare rău pentru răspunsul atât de întârziat, dar abia azi mi-am amintit să o întreb pe mama. Ea spune că nu a încercat să facă nici plăcintă, nici ștrudel cu foile de cremeș. Dacă încerci și iese bine, te rugăm să ne spui și nouă! De asemenea, mama îți mulțumește pentru complimente! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *